Miért is?

Romantika, az új, készülőben lévő előadás. Búbánatos cigánymese. Hogy miért is ez? Milyen is egy mese? Tanulsága van, olykor irreális dolgok történnek a szereplőkkel, általában a jó eléri hőn vágyott célját és a rossz megkapja méltó büntetését.

11.jpg
CziczóTábor (2012)

Hogy miért cigány mese? A hercegnő és a királyfi végül is ugyanaz marad, még ha más az etnikumuk is, nemde? A cigány lop, a cigány csal, a cigány hazudik. Vagy mégsem?
Érdekes, viszont veszélyes témát feszegetek/feszegetünk. Hogyan látjuk mi a cigányokat? És milyenek ők valójában?

Egy tanárom szerint előítélettel mindenki rendelkezik. Hogy ez indirekt vagy sem, az lényegtelen. Ez a mi kis történetünk lehetőséget nyújt végiggondolni, kik is vagyunk mi, mit képviselünk. A cigány kicsit lop, a magyar nagyot. Könnyű ítélkezni már csak külső alapján is, egy embert társítunk egy képhez az agyunkban. Bár biztos információt szerzünk valamiről, érzelmi úton ragaszkodunk igazunkhoz, még ha az nem is fedi a valóságot. Hogy miért épp a cigány a kiválasztott szegmens? Jó kérdés. Számomra legalábbis. Aztán kiderült, hogy nem véletlen.

Szerintem lehetnének a vakok, vagy a szőke hajúak, de akár a mérnökök is. Mindenkire ráhúzható egy általánosítás. Vagy több. Tesszük sajnos, mert emberek vagyunk. Kategorizálunk, hogy az ismereteinket csoportosítsuk. Van, hogy megtapasztalt módon, de van, hogy mások befolyása által. Mi az igazság? Mi a helyes?

Erre így nincs válasz a Romantikában, de egy aranyos, rendkívül mulatságos, a Cziczó-darabokhoz híven rejtett tartalommal rendelkező mese a belvárosból.