Iluskanapló - Próbáljunk Iluskázni, másodszorra is

február 17. - csütörtök

Íme, eljött a második Iluska és vele együtt a második próbanapló is. Ma csütörtök délután 5 fele kezdtünk meg a János Vitéz projekt második próbáját és mára igencsak fel volt adva a lecke. Szó szerint. „Emlékezzetek vissza a legelső gyerekkori emléketekre és életetek első kudarcára” így szólt az instrukció múlt héten és ma meg is nézhettük kinek, milyen frusztrált gyermekkora volt.

Mielőtt beleásnánk magunkat a másik múltjába, kezdjük előbb egy kis agytornával.
Gyűjtsünk össze 13 kitalált személyt, a nem, a kor, a szakma mind-mind szabadon választott. Mindenki belelendült és kaptunk mindent a 32 éves elkényeztetett olajmágnástól a 80 éves ex-snowboard sztár nagymamáig mindent. Na igen, most mit is kezdjünk velük? 13 szerep 13 színész, eddig rendben is van, de hol itt az átverés? A csavar a leckében vár minket, adjuk elő az első emlékünket, a szereplőnk karakterével. Lélek búvárkodás, első menet.

Miután mindenki visszament az ovis élet örömeihez kezdődhetett a második kör. Lapok
kiosztva, tollak a kézben, írjuk le az első kudarcunkat. Ez volt a lecke, amit ugyebár mindenki lelkiismeretesen elvégzett (khmm), mindenesetre egy 5 perc múlva már mindenki kész volt, már csak ki kellett emelni a főbb pontokat. A semmiből előbukkan a második akadály, meséljük el ezt a történetet, de nem akárhogy, a főbb jellemvonásainkkal. Kezdődhet a második menet.

Egy színésznek az egyik legnehezebb szerep, amit megkaphat, saját maga, hisz ki az, akit soha nem láthat szubjektív módon külső szemmel? Lázas készülődés, mindenki a tükör előtt próbál „természetes” lenni, hol több, hol kevesebb sikerrel. A kezdeti félelmeket végül remekül megcáfolta az előadás, úgy néz ki mindenki képes volt egy korrekt karikatúrát
készíteni magáról, valamint néhány történet már önmagában is elég lebilincselő volt.

Reméljük mindenki szépen írt, a lapok összekeverve és kiosztva, ki-ki a másik legelső
traumáját adja elő, de persze ennyi nem elég, hogy lekössenek, jön a ráadás. Mindenkinek
szerepeltetnie kell egy tárgyat, ami szimbolikusan kapcsolódik a történethez. „Mi sem
egyszerűbb”, lenne ez az első gondolat, „na, akkor mi is legyen az?” – ez a második.
Tárgyakat keresni az első szerelmi csalódáshoz, a féltékenységhez vagy épp az első
hasmenéshez (?!) nehezebb, mint elsőnek hangzik. Szerencsére mindenki vette az akadályt és sikerült a harmadik menetben K.O.-val kiütni a lelki bajainkat és a gyerekkori emlékeket.

Már várjuk a következő kihívót.

Címkék: próbanapló