Kezdődik a vándorlás – évadzárás a Jemolban ("sajtóközlemény")

Első hazai évadát zárja le hamarosan a Fészek Színház. Az egy éve otthonra talált amatőr társulat izgalmas, küzdelmes, de legfőképpen tanulságos hónapokat tudhat maga mögött.

 

 

A Fészek Színház felvállaltan „csak” eszközként használja a színházat. Elsődlegesen közösségépítő, a fiatalok (és immár „öregek”) ünnep- és mindennapjait alakítgató társulás. Hét csoporttal – ebből három a Jemolban – működnek, az évadban kilenc bemutatót láthatott tőlük az érdeklődő közönség. A diákszínházi előadások mellett – melyek a társintézményeikben működő színjátszó csoportok bemutatói – hat egész estés darab készült/készül el kamaraszínházukban, az Orczy úton.

 

 

- Attól függ, honnan nézzük, de a Fészek Színház még mindig egy hagyományos diákszínház is - mondja Cziczó Attila rendező -, így a diákokkal-diákokról-diákoknak típusú előadások hangsúlyos szerepet kaptak repertoárunkban. („Műköröm” és „Káélet”.) Afféle tantermi projektszerű, feldolgozó foglalkozással kísért előadások, kb. 500 diák látta ezeket és beszélgetett velünk előadásaink után.

 

 

Legsikeresebb idei bemutatójuk az „Iskolapélda” című abszurd volt, ezt biztosan láthatják a jövő évadban is az érdeklődők. Ahogyan első „vegyes” előadásukat, a „Gyenge vagyok” című drámát is.

 

 

 

- Furcsa színházország a miénk, ahol az amatőr és kőszínházi alkotók így el legyenek szeparálva egymástól! Néhány évig éltem Franciaországban, ahol például ismeretlen ez probléma. Ezt a „nyugati” gyakorlatot szeretném megvalósítani nálunk is, így készült el a „Gyenge vagyok”: amatőr, független, és profi színésszel – mesél elképzeléseiről Cziczó. – Az amatőrök nem tudnak színészkedni, mint köztudomású, ezért kell más eszközökhöz is nyúlnunk. A könnyen befogadható, átélhető kortárs témák ebben sokat segítenek. Szerencsére a laikus fogyasztók, a nézők ebben partnerek.

 

 

Az állami támogatás nélkül működő műkedvelő színház közel nyolcvan előadást produkált, ami lelkesítő: - Mindent mi csinálunk: közönségszervezés, takarítás, díszletépítés, könyvelés, és folytathatnám a sort – mondja Jendrics Anikó, társulatvezető. – És nem érezzük úgy, hogy ez megterhelő lenne nekünk, hiszen szeretjük csinálni. Nálunk mindenki otthonra talál, legyen gimnazista, nyugdíjas, amatőr, vagy profi színész. Péntekenként néha négy-öt csoportban folyik a munka, a középiskolás szakkörtől a 40+ felnőtt csoportig bezárólag. Harminc férőhelyes kamaraszínházunk 32 fős átlagot produkált előadásonként, így érdeklődőkben nincs hiány. Tavasszal még néhány előadásra lehet jegyet váltani – immár az ország összes jegyirodájában, vagy az interneten -, de nem állunk le, készülnek munkabemutatóink, Petőfi klasszikusának két feldolgozását Nyulassy Attila és jómagam rendezzük – „Iluska1”, „Iluska2” -, majd fesztiválozunk egész nyáron, és ősztől ott folytatjuk, ahol most abbahagytuk.

 

 

A Fészek Színház egy barátságos színjátszó bázis. Érdemes átgondolni a választ tavaszi szlogenjükre: „Látlak?”

 

 

Az évad utolsó nyilvános előadásai:

április 5. 19.00 GYENGE VAGYOK

április 15. 20.00 ILUSKA1

április 20. 19.00 GYENGE VAGYOK

április 21. 19.00 KÁÉLET
június 4. 20.00 ILUSKA2