Ha a Twilight megtörténne – Májlájt a Fészek Színházban

Április 14-én tavaszi harmadik bemutatóját tartja a Fészek Színház. Legújabb előadásuk, a Májlájt, a nagy sikerű Twilight saga első részének, az Alkonyatnak a sajátos továbbgondolása.

A próbák során a társulat tagjai, Nyulassy Attila rendező vezetésével azzal a gondolattal játszottak el, hogy mi lenne, ha a regény valóban megtörténne. A Májlájt több szempontból is különleges előadás. Az alkotócsapat a tizenévesek körében oly nagy sikert arató Twilightot vette alapul – amit még soha, sehol nem adaptáltak színpadra –, a szövegkönyvet pedig a próbafolyamat során, együtt hozták létre, improvizációk, közös ötletelés és saját jelenetek alapján. A csapat mindvégig saját, a regényhez fűződő gondolataikból és élményeikből dolgozott, abból az alapvetésből kiindulva, hogy mi lenne, ha valóra válna regény – vagy ha életre kelne valakinek a képzeletében.

 

Májlájt - próba - Kiss Boglárka, Gallai Dávid, Cselle Gabriella, Sipos Veronika, Horváth Máté, Orosz Balázs fotó: Gime (gime.hu)

 

A bemutatóval a Fészek Színház tulajdonképpen új játszóhelyet is avat. A megszokottaktól eltérően ezúttal nem a stúdiószínpadon, hanem a színház előcsarnokában játszódik az előadás, felhasználva annak különleges terét, és az ebből adódó lehetőségeket. Az előadás látványának részét képezik a színház „Ha én vámpír lennék” jeligéjű fotópályázatára érkezett alkotások is.

 

„Ez nem a Twilight, de mi lenne, ha megtörténne? Persze tudjuk, hogy nem lehet, hogy vámpírok nem léteznek, de el is hisszük? Mi lenne, ha mégis? Hiszen titkon, vagy nem titkon mindannyian vágyunk valamilyen kitalált világba, vagy épp a saját kitalált világunkba. Ahol minden szabad, ahol nincs szabály, ahol bármi megtörténhet, ahol bármikor átíródhatnak a történetek, ahol mindig minden úgy történhet, ahogy mi elképzeljük. Ahogy én elképzelem – de mennyi én van? Képzeljük el, hogy mindenki elképzeli, de ez a sok képzelet, hogy valósul meg?” – áll az előadás színlapján.

„Bella nem akart vámpír lenni, fel sem merült benne a lehetőség, azt se tudta, hogy léteznek – világéletében cinikusan kezelte a csodákat, zárkózott volt és antiszociális. Egy napon aztán mégis úgy dönt, hogy hisz bennük. Vagy elhitetik vele? Vagy csak hinni akar, mert szerelmes? Mondhatjuk azt, hogy ez egy lányregény, egy szőke hercegre váró tinédzser meséje. De a meséknek mindig van valóságalapjuk, ezúttal talán az, hogy vámpírok léteznek. Léteznek mióta az emberi képzelet kitalálta őket, itt élnek közöttünk, itt élnek bennünk és csak arra várnak, hogy feltámadhassanak. Már alkonyodik.”

Az előadás szereplői: Sipos Veronika, Orosz Balázs, Cselle Gabriella, Horváth Máté, Kiss Boglárka, Gallai Dávid. A látványt a jelmezeket is készítő Jendrics Anikó, és a produkció rendezője, Nyulassy Attila tervezte.

A bemutató után áprilisban még kétszer, 16-án és 27-én, illetve májusban is kétszer tekintheti meg a közönség az előadást. 

További információk:

www.cziczo.hu/feszekszinhaz/

facebook.com/feszekszinhaz

feszekszinhaz.blog.hu

 A májlájt fotópályázatról részletesen itt olvashattok.