"Rendezőtlenül" - Színészélmények

2012. május 17. - májlájt

Soha nem fordult még elő rövid Fészkes életem alatt, hogy egy előadáson, amiben játszom, ne legyen ott a rendező. A csütörtöki volt az első ilyen alkalom. Ráadásul hetek óta nem játszottuk a májlájtot, így próbálni kellett az előadás előtt, amit Vera vezényelt le.

majlajt_balazs.jpg

Persze nem volt ebből gond, de volt, akit eleinte frusztrált Attila távolléte. Nem mintha nem tudnánk, hogy mi a próbánk menete, az pedig, hogy hogyan sikerül az előadás, pláne nem rajta múlik. Mégis keretet, biztonságot ad a rendező jelenléte a próba alatt.

Maga az előadás ettől függetlenül jól sikerült, utána pedig – a májlájt története során először – volt egy beszélgetés a nézőkkel. Elsőre furcsa volt számomra, hogy egy nyolcadikos osztály is eljött megnézni minket, mivel az előadás pár évvel idősebbeknek készült, de kellemes csalódás ért. Az pedig, hogy voltak néhányan, akiknek szinte pontosan ugyanazt jelentette az előadást, mint amit mi „üzenni” szeretnénk vele, nagyon jó érzés volt.

Érdekes és értékes volt a velük való beszélgetés, mert bár fiatalabbak, mint a célközönség, számukra a darab témája, a Twilight, és az ahhoz kapcsolódó képzeletvilág mindennapos élmény. Beleláthattunk a Twilight-hoz fűződő viszonyaikba, illetve (most először) képet kaptunk arról, hogy számunkra teljesen ismeretlen emberek mit gondolnak a hasonló mesékről. Ők pedig talán kaptak tőlünk egy információt önmagukról, hogy mint mindenki, ők is és mi is hajlamosak vagyunk fantáziavilágban élni, és ezt fel kell tudni ismerni, illetve ennek az előnyeit és a hátrányait is. Remélem, a jövőben lesz még többször is beszélgetés a nézőkkel.