Iskola/Színház

A Fészek Színház mindig is fontosnak tartotta a "kapcsolattartást" a középiskolások korosztályával, ami nem véletlen: színházunk máig (egyik) legfontosabb feladata a kamaszokat színjátékkal, színművek színpadra állításával, önmaguk minél teljesebb megismerésére ösztönözni és a világ elfogadására serkentő módszerek segítségével, játékosan átvezetni a felnőtté válás időszakán. Amatőr színházunk - a diákszínjátszásból kinövő társulattal - a közösséget preferáló, a szavak erejével, a jelenkor problémáival, a valósággal foglalkozó, azt feldolgozó színpadi művek létrehozására létrejött együttes, melynek célja a színházi formanyelv megújítására tett kísérletek mellett az általunk megismert színházi hagyományok, élettapasztalatok, társművészetek vizsgálata, alkalmazása, valamint a hivatásos és műkedvelő színházcsinálók közötti párbeszéd és együttalkotás lehetőségének biztosítása.

2013 tavaszán (ismét) a fiataloké a színpad nálunk! Kedvezmények, beszélgetések, ajándékok, és remek előadások várják az érdeklődő csoportokat, osztályokat. 

suli.jpg

Kamaszspecialisták vagyunk. Évtizedek óta foglalkozunk a korosztállyal, színházpedagógiai módszerünk eredményeképpen úgy az egyén, mint a közösség is rövidtávon akár, de a jövőnek szólva tud fejlődni fészkünkben. Próbálunk olyan lehetőséget biztosítani a középiskolás korosztálynak, mely segítségével megszereti a színházat, megérti, elfogadja létjogosultságát, de ugyanúgy: megismeri, megszereti önmagát, korosztályát, elfogadja a játékszabályokat, megérti, miért is jó felnőttnek, gyereknek, vagy akár – az átmeneti néhány évben csak – kamasznak lenni. Drámáink az életről szólnak. Szószínház vagyunk. Mesélünk, a (szín)történetekkel olyan kérdéseket feszegetünk, melyek a jelen társadalmi problémáira reflektálnak. És válaszokat keresünk – együtt a nézőkkel –, hiszen másik specialitásunk az előadások utáni interaktív beszélgetések, vagy mindezt kibővítve: komplett foglalkozások egy-egy előadásra épülve.

Tavasszal jónéhány előadásunkat kifejezetten középiskolás csoportoknak ajánljuk. Az előadásokra kedvezményes jeggyel lehet beülni: 10 fős - vagy annál nagyobb - csoportok már 750 forintos jeggyel érkezhetnek előadásainkra, plusz minden kedvezményes jeggyel érkezőt megajándékozzuk Cziczó Attila 'Csak az az 1' című ifjúsági regényével. Az előadások után beszélgetésekre várjuk a hozzánk látogató ifjakat és tanáraikat!

előadás utáni beszélgetés a Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola egyik osztályával

Ajánlott előadásaink a közeljövőben:

2013. január 16. szerda 19.00 (vége 20.10) MÁJLÁJT
2013. január 17. csütörtök 18.00 (vége 19.40) ROMANTIKA
2013. január 25. péntek 19.00 (vége 20.20) NEM/MÁS
2013. február 5. kedd 19.00 (vége 20.10) MÁJLÁJT
2013. február 8. péntek 19.00 (vége 20.40) ROMANTIKA
2013. február 15. péntek 19.00 (vége 20.10) IBSEN: A NÉP ELLENSÉGE
2013. február 23. szombat 19.00 (vége 20.40) ROMANTIKA
2013. február 24. vasárnap 17.00 (vége 18.40) ROMANTIKA
2013. február 26. kedd 19.00 (vége 20.20) NEM/MÁS

 

Érdeklődés esetén vegye fel a kapcsolatot velünk!

Jendrics Anikó
társulatvezető
feszekszinhaz@cziczo.hu
+36 30 6500259

www.cziczo.hu/feszekszinhaz

 

csakazaz6.jpg

Igazi kamaszregényt ad kezünkbe a szerző. Valami hasonlót, mint Salinger évtizedek óta halhatatlan Zabhegyezője. Abban az épphogy felnőtt fiatalember magányos küszködését láthatjuk az élet első nagy próbatételeivel. Ebben is ugyanazt, de itt két nemzedék (gyerek és szülei) együtt élik meg szinte ugyanazokat a próbatételeket. Az alapszituáció, társadalomtörténetileg is, megdöbbentően valószerű: a Zabhegyező kamaszfiúja válik itt édesapává, a negyvennégy évesen diplomázni készülő, végül nagyot bukó "öreg kamasz", aki szeretné, ha csupa pattanás, csupa bénaság, hirtelen megnőtt fia "különb lenne, mint ő". A történet végére a fiú jólesőn veszi tudomásul élete első igazi sikerét. Megismerte Ivettet. Megszerette, megküzdött érte, és megszerezte. A verébhajsza véget ért. Azért ez nem semmi. És nem semmi az épp kudarcában vergődő édesapa figyelmeztetése sem: "Figyelj fiam: sose felejtsd el, hogy milyen volt gyereknek lenni. Nagyon fontos! Enélkül szar se leszel!..." A hitelesen szókimondó, kiemelkedő szépirodalmi értékkel bíró kisregényt széles körben érdemes ajánlani. (recenzió; Könyvtárellátó Kht)