Stockmann-család, 2013.11.13-án - félkívülről

(Tyroler Cintia színházunk tagjaként beült a legutóbbi Ibsen előadásunkra. Majd lejegyezte, ami eszébe jutott róla. - a szerk.)

Évadról évadra egyre jobb lett ez az előadás. A szereplők magabiztosan öltik magukra az eljátszott karaktert és csöppennek bele a kisvárosi légkörbe. Én több mint fél év után ültem be rá ismét. Beérett! Bizony érdemes többször megnézni egy előadást, mert változik folyamatosan. Akár egy mondat más hangsúlyozásával, más értelmet vagy más viszonyt nyerhet egy párbeszéd. Például, a Tamás és Ján közti testvéri viszony most először tűnt igazán igazinak. A legtöbb változást Jánon, Hajnin és Attilán látom. A tavalyihoz képest Dr. Stockmann és lánya, Petra lazábban, az "Öreg borz" pedig más megközelítéssel van játszva.

48.jpg

Az előadás talán legfontosabb jelenete a népgyűlés. A szereplők a nézők között foglalnak helyet. Így mi magunk is résztvevőkké válunk, ha akarjuk. Nem szeretem, amikor egy előadásba direktbe bevonják az embert, mert engem kifejezetten feszélyez. Itt teljesen a közönségre van bízva, hogy a gyűlésnek részese lesz vagy sem. Kívülálló szemlélődő akar maradni vagy ő is egy lesz a tömör többségben.

A nép ellenségét idén utoljára láthattuk Budapesten. Már az előző évadban útjára indult vidéki településekre, és most utazik tovább. Legközelebb Gárdonyban lesz látható, december elsején. Ha valaki arra jár, üljön be rá! Érdemes.