Ki a magyar? Ősbemutató a Fészek Színházban!

A Fészek Színház legújabb bemutatójában a magyar nemzet örökös identitáskereső kálváriáját dolgozza fel, ezúttal is a megszokott sírós-nevetős hangulati elemekkel, s a közélethez igazodva, hangoskodósan-gyáván megbújva az abszurd nyújtotta keretek mögé: Az utolsó magyar! (Petőfi a Vatyikánba zárva? Ki hallott már ilyet!)

DSC_5723.jpg

Miklós Máté, Sipos Veronika, Toldi András, Bűdi Nanni, Magyar József,
Miklós Zsófia, Stubnya Béla, Tyroler Cintia és Horváth Máté

Hogy é mifene es történik? A kitalált világban a reformkorból a kommenyista feudalizmusba visszapottyant magyarok egy maroknyi csoportja felejti el éppen nemzeti hovatartozását, amikor is megérkezik egy idegen, majd még egy. S félminutum alatt megváltozik minden! Hogy jobbra, vagy balra fordul-e a magyarok XIX. százada abban a másik világban, maradjon titok!

A fiatal független színház a tőle megszokott vagánysággal és fegyelmezetlenséggel készítette el legújabb abszurdját. A próbafolyamat hangulatára talán a legjellemzőbb, hogy az olvasópróba Nemesnádudvar egyik legszebb borospincéjében folyt le, s két nap alatt. Cziczó Attila rendező saját írásából eszkábált össze (ismét) valami színháztalan színházat - kiegészülve Miklós Máté ifjú költő lírai soraival -, ám a hite erős maradt, de véleménye legeslegújabb szösszenetéről most nincs, hiszen megnyilatkozni már csak álnépiesen lenne képes, ezért beszéljen helyette a dráma rettenthetetlen főhőse, Pintér Béla, a taxis: "Csodálkozol, hogy az itteni ifjú Deák Ferenc nyilvánosan elégette Kölcsey Himnuszát? Ide? Nektek? Balsors van, meg halálhörgés, siralom, kínzó rabság, csak éppen magyar nincs hozzá, aki megbűnhődné a múltat meg azt a redvás jövendőt… Hajjaj, a magyar népnek ilyen zivataros százada még nem volt, s már nem is lesz, mert magyar sem maradt. Semennyi. Az utolsó még becsukta a Vereckei hágó kapuját, oszt jónapot!"

DSC_5404.jpg

Tyroler Cintia és Kuligin

A Fészek Színház Az utolsó magyar címmel felruházott félig népszínműve, félig easternje semmi másról nem kíván értekezni nézőinek, csak arról, hogy higgyük már el végre: nagyon jó itt és most magyarnak lenni! (Még akkor is, ha... blablabla.)

A meseszerűen ékes szerepeket ezúttal a társulat fiatal színészei játszogatják el, ám feltüzelésükre és örömükre ismét megkapták vendégként Stubnya Bélát, aki fészkes drámai szerepei után végre komikus vénájából is merítést enged mutatni. (Még ha képzavar is e mondat!) A színpadi látványról újfent Jendrics Anikó gondoskodott, a hang- és fényelemeket Horváth Máté rendezgette össze, a színes maszkokat pedig a társulat új üdvöskéje, Carolina Lindberg kenegeti a színészek arcára, s ki tudja még hova!

DSC_4986.jpg

Stubnya Béla és Sipos Veronika

A novemberi 30-i bemutatót követően december 3-án, 11-én és 29-én látható legközelebb az előadás a Fészek Színház Orczy úti kisszínpadán. (Vigyázat, két felvonás egy szünettel!)

www.feszekszinhaz.hu

DSC_5505.jpg

Toldi András és Miklós Zsófia