Kedves Kollégák! Tisztelt Pedagógusok!

Rendszerváltás Magyarországon – 25 év története egy (családi) tragikomédiában

2014 őszén mutatta be színházunk Cziczó Attila ’TÁJBRÉK’ című színdarabját. Az előadás nem titkoltan az elmúlt negyedszázad magyarországi történéseit dolgozta fel – ám mindezt egy groteszk megfogalmazásban, a Pesti család életét bemutatva. (Az előadást két felvonásban játsszuk, hossza 140 perc + a szünet.)

Kíváncsiak vagyunk a jövő nemzedékének véleményére, reagálására, kritikájára!
Ezért olyan előadásokat szeretnénk szervezni, ahol diákcsoportok és tanáraik nézik meg az előadást.
Nem könnyű feladat, tudjuk jól!

20140317_204919.jpg

A nézőink nagyon szeretik az előadást, ám van egy igen komoly hiányérzetünk: a fiatalok vajon mit gondolnak? S nem feltétlenül rólunk, a színházról, az előadásról, hanem erről a negyedszázadról. Mennyire él tudatukban ez a nagyszerű történelmi korszak? Milyen elképzeléseik vannak a múltról és a jelenről? És a jövőről? S egyáltalán: értik-e azt a nyelvet, amivel majd félszázadon keresztül kommunikált egymással a magyar értelmiség? Mert nagyon fontos dramaturgiai eszköze az előadásnak a bújtatott mondanivaló. (Érdekes vitáink vannak a felnőttekkel is, hiszen a múlt elmúlt, ugye, s mindenki másképpen színezi ki. Ráadásul a színház azt a láttatni valót helyezi előtérbe, amit a néző látni akar, s a mélyre ásás így nem olyan könnyű a befogadónak.)

A tervünk a következő, lehet válogatni!
1) A meghirdetett – havi műsorunkban szereplő – előadásokra érkeznek diákcsoportok.
(Előnye: kisebb csoportok is érkezhetnek, s az előadás utáni beszélgetésen fiatalok és idősek közösen beszélgethetnek a látottakról. Hátránya: ezek az előadások este 7 órakor kezdődnek, s kb. fél10-kor érnek véget, ami azt jelenti, hogy 11 óra körül fejeződnek be a beszélgetések. A jegyárak ez esetben a honlapunkon megadottak szerint alakulnak!)
2) Egy műsoron kívüli, előre egyeztetett időpontban tartunk előadást, 17.00 vagy 18.00 órai kezdéssel, majd utána beszélgetéssel. (Legalább egy hónappal előtte kell megtalálni az időpontot, s a jegyek árát is előre kérjük – akár átutalással is. Számlát természetesen kiállítunk.)
3) Egy műsoron kívüli, előre egyeztetett időpontban tartunk előadást, 18.00 vagy 19.00 órai kezdéssel, majd utána egy másik alkalommal az iskolájukban beszélgetünk a diákokkal. (Plusz költsége ennek nincs!)
(Ez utóbbi két lehetőségnél minimum 30 néző szükséges! Egységesen 1000 Ft a jegyár, de a 30 néző mellé 4 tiszteletjegyet is adunk! Ez egy 34 fős csoportnak 30000 Ft kiadást jelent – előadással és beszélgetéssel együtt.)

Reméljük, sikerült felkelteni érdeklődésüket, s a téma apropóján minél több diákkal és tanárral találkozhatunk a Fészek Színházban!
Keressenek bennünket, s mindent megoldunk!

A szerző-rendező Cziczó Attila a tőle megszokott lendülettel vezeti végig a nézőt a család huszonöt évén, hol a realitás talaján szenvedősen kacagva, hol az álmok fellegén szárnyalva. Mindenkinek üdítő, szórakoztató, s elgondolkodtató kétszer egy órát ígér az Orczy úti társulat legújabb ősbemutatója: hiszen aki “csak” egy család hétköz- és ünnepnapjait akarja meglesni, azt kapja. Aki ennél többet szeretne belelátni a kacifántos történetbe, ezernyi áthallással találkozhat. Sőt, ezúttal ál-mozgásszínház, operabetétek, s egy kis gasztrotúra is színezi az egyébként is színes, és meglehetősen abszurd előadást. Pesti Győző elrontotta, de magyarosan! Van lehetőség kijavításra? Kiderül...
Kiderül? Erről (is) kérdeztük az író-rendezőt...

 

* * * * *

A többi előadásunkról pedig itt olvashatnak:

Halhatatlan (80 perc)
Cziczó Attila drámája a férfikor küszöbén átzuhanó, a lebácsizás ellen lázadó ember története, aki a halál és/vagy öregség közelgő rettenetétől megbokrosodva próbálja helyre tenni életét. Nehéz eldönteni, hogy a néző sírjon vagy nevessen a hatvanon túli férfiember megpróbáltatásain, amihez a „csupanő” családja asszisztál: ki kedvesen, ki utálatosan, de mindenképp az ellenkező nemre, s nem az igenre helyezve a hangsúlyt. A főhős szerepében Bezerédi Zoltán brillíroz: szerethető, esendő Döncije egy nagyon is élő és mai tükörképe a férfitársadalomnak. Partnerei - a cinikus feleség (Andai Kati), a meg nem értett nagylány (Szalay Marianna) és az öröklázadó unoka (Görgényi Fruzsina) - pedig mindent megtesznek azért, hogy igazi sírós-nevetős happy enddel záródjék a meglehetősen életszerű, mégis mesésen csodás színdarab: „Fegyverrel ment Baba, villával, kanállal, harcolni indult, de játszott csak a Halállal.”
Az előadás két fontos társadalmi kérdést feszeget: az élet-halál, az elmúlás kérdését a keresztény társadalmakban, valamint a család, a generációk problémáit. Parázs vitákról szóltak az eddigi beszélgetéseink!

Gabriella tizennégyszer (80 perc)
A viharos hegyen áll egy ház, a ház előtt egy autó. A házban négyen várják, hogy a feszültség egy hatalmas robbanással kicsúcsosodjék: egy nő, két férfi és a pisztoly. (Villany nincs, a telefon is néma.) Bumm...! Felkavaró történet a hatalomról, a megaláztatásról, a szerelemről, s a bosszúról. A néző csak ül, s mozdulni is alig mer. És a háttérben szól a dob. Drámai thriller. Borzongató dráma. Kész krimi!
Az előadás legfőbb mondanivalója az erkölcs mibenlétének viszontagságairól üzen, a korosztálynak nagyon ajánlott témákkal: bosszú, igazság, bűn, szerelem, áldozathozatal.

Galamb (60 perc)
Jonatán, a világ legeslegkisebb embere hamuszürke és ünneptelen hétköznapjait egy galamb színesíti meg. Jonatán ennek nem örül. Mert ez a magányos férfi szereti a semmiéletét. S mindent megtesz azért, hogy visszakapja szürkeségét. Nekünk ez szórakoztató. Neki tragédia. S ebből lesz egy abszurd.
Az előadás társadalmi mondanivalója mellett érdekesség lehet, hogy a nemzetközi kortárs irodalom egyik legérdekesebb alakja, Patrick Süskind hasonló című elbeszélése ihlette az alkotókat.

Tavasszal pedig elkészül a K.O.[kötelező|olvasmány] c. előadásunk, ami kimondottan a középiskolás korosztályt szólítja meg. A téma pedig – a címben elrejtve már sejthető – az irodalmi értékek megtalálása vagy elutasítása. „Ami kötelező, az taszít, ami taszít, az ellenszenvet ébreszt, ami ellenszenvet ébreszt, az szenvedést okoz, ami szenvedést okoz, annak morális értéke: rossz. Lehet-e kötelező az, ami rossz?" Sex, Drug & Violence - ajánljuk azoknak a fiataloknak, akik nem szívesen olvasnak kötelező olvasmányokat!
De mindenről, ami az előadással kapcsolatban fontos, majd márciusban újabb levelet küldünk!

Előadásaink 16 éven felülieknek ajánlottak!

 

Jöjjenek el hozzánk, szívesen látjuk Önöket és diákjaikat!

Üdvözlettel,
Jendrics Anikó
társulatvezető
Fészek Színház / JEMOL
1089 Budapest Orczy út 46-48.
www.feszekszinhaz.hu
facebook.com/feszekszinhaz
feszekszinhaz.blog.hu
jegyáraink:
felnőtt / 2000 Ft
online / 1700 Ft
csoportjegy / 1000 Ft (10 főtől)
párosjegy / 3400 Ft (2 főnek)
diákjegy / 1200 Ft
nyugdíjasjegy / 1200 Ft
szakmaijegy / 1200 Ft
támogatójegy / 5000 Ft
előadás / 43200 Ft
info és jegyrendelés:
feszekszinhaz@gmail.com
+36 30 6500259