Sietni, sietni, sietni - karakternapló

Lonácska is újra vadmacskás lett. Nagyon nehéz volt a helyzet, mert olyan jelenetre készültünk, ahol Ilus (Lonácska legjobb barátnője) bekavar Lonácskának, és mégis inkább a férfiért küzdenek, minthogy felismernék, hogy a barátságuk fontosabb. Ez mindkét lányt eléggé jellemzi, hogy amit akarnak azt nekik meg KELL szerezniük és nem idővel, hanem MOST. A fiú persze élvezi a helyzetet, miközben a lányok kihasználják Ján naivitását és kíváncsiságát. Ehhez is nagyon ért ez a két fiatal nő. És persze az elmaradhatatlan cicaharc sem maradhat ki. 

Lonácska – Kiss Boglárka

Egyre jobban látni lehet, hogy mennyire alakulnak, formálódnak, csiszolódnak a karakterek. Így könnyebb együtt mozogni, létezni a színpadon. Lonácska is újra vadmacskás lett. Nagyon nehéz volt a helyzet, mert olyan jelenetre készültünk, ahol Ilus (Lonácska legjobb barátnője) bekavar Lonácskának, és mégis inkább a férfiért küzdenek, minthogy felismernék, hogy a barátságuk fontosabb. Ez mindkét lányt eléggé jellemzi, hogy amit akarnak azt nekik meg KELL szerezniük és nem idővel, hanem MOST. A fiú persze élvezi a helyzetet, miközben a lányok kihasználják Ján naivitását és kíváncsiságát. Ehhez is nagyon ért ez a két fiatal nő. És persze az elmaradhatatlan cicaharc sem maradhat ki.

A végéhez közeledve, nagyon jó látni, hogy karaktereink kezdik megtalálni a helyüket a faluban, mármint közösségben. A kialakult viszonyok és bonyolult karakterek kezdenek letisztulni, és így látva hogy már itt a vége, a fejünkben is van már kép az előadásról, élvezzük, és én nem szeretném még elengedni ezt az élményt. Addig is próbálom továbbra is megosztani veletek.

Ilus – Mészáros Claudia

Ma végre megkaptuk a végleges tervet arról, hogy milyen jelenetek, milyen sorrendben lesznek a darabban. Ezeket kell összehozni az elkövetkezendő 4 alkalommal (nincs idő, nincs idő, nincs idő!!). Viszonyok véglegesítve, karakterek próbáról próbára alakulva. Nem tudom, hogy áll ez össze ennyi idő alatt, elképzelésem sincs, viszont semmi aggodalom vagy félsz nincs bennem, mert tudom, hogy ez a csapat mindent meg tud oldani.

Szerelmi háromszögeink szerint voltunk beosztva és megkaptuk a jelenetek koncepcióját: minek kell elhangoznia, mik a viszonyok. Lonácskával és Jánnal kellett egy 6-8 perces jelenetet csinálnunk. Lonácska, ugye Ján barátnője, akit tulajdonképpen kirakatbábuként kezel. Lássák, hogy van, ettől jó csaj, pénzes a pasi, kell ennél több? Lehet.

Megelevenítettük Ilus és Ján első találkozását, és a két barátnő egymás ellen fordulását. Végül is sikerült megvalósítani azt az elképzelésemet, hogyha nem lenne szerelem a képben, Lonácska és Ilus legjobb barátnők lennének. Ők egy szinten állnak a társadalmi ranglétrán, egyenlő (ellen)felek. Elviselik a másik hülye szokásait, mert ugyanabban a közegben nőttek fel, mégis teljesen különböznek.

Sajnos most sem tudtam azt a karaktert hozni, akit akartam. Legalábbis nem teljesen. Az előző énekes próbán találtam el legjobban, azóta csak próbálkozom. Remélem sikerül újra felelevenítenem azt a lányt.

Több dolgot nem igazán szeretnék elárulni erről a próbáról, mivel azzal túl sok minden kiderülne. Csak annyit még: füldugókat készíts! Előadás hamarosan! Készülj! ;)

Jancsi – Nyulassy Attila

Hát izgalmas élmény várt rám rögtön a színházterembe lépés után. A többiek megmutatták, hogy mit találtak ki távollétemben, illetve a lányok szembesítettek vele: kiállítottak a színpad közepére majd mindenki egyesével odajött hozzám és elmondott pár érthetetlen dolgot. A célzásokból persze sikerült kibogozni, hogy mi volt az ötletelés eredménye, vagyis mit csinált Jancsi. Mondjuk úgy diszkréten, hogy végigment a falun. De hogy ez hogy is van tulajdonképpen, azt most hagyjuk.

Majd összetettünk saját dalokból egy új dalt – úgy tűnik énekelni is fogunk, meglátjuk, hogy mekkora sikerrel, aztán következett egy jelenetezés is. Hát kicsit megváltoztak a kapcsolatok, új szerelmek születtek, új viszonyokkal, új csavarokkal és most elkezdtük ezeket színpadra tenni. Sok instrukcióval kellett érdekes jeleneteket csinálnunk, kibontva nem csak a saját karakterünket, hanem a falu mindennapjait is.

A nagyon sok mindent csináló, vágyakkal teli Jancsimat úgy döntöttem, hogy egy kicsit most megcsavarom. Sok a huzavona az életében, sokat vergődik, határozatlan, miközben minden jött-ment lányba beleszeret, amit kizárólag úgy képes kifejezni, hogy lefekteti – közben persze barátnője is van. Sokáig azt hiszem sikerült tartani a jelenetben Jancsi részéről az ezzel járó, állandó kínos magyarázkodást, amiben mindig azt hiszi, hogy meggyanúsítják valamivel. Most is persze, de csak kötelességből, ezúttal a barátnőjét, Icát igazából nem érdekli a dolog és ezt könnyen át is hidalják. Ebből kell egy váratlan poént és egymásra találást felépíteni. A tökéletes kapcsolat – persze nem az, hiszen nem tudják egymásról igazából, hogy milyenek, csak nem érdeklődnek igazából egymás után. Ez pedig így már izgalmas feladat is.

Meglátjuk sikerül-e a következő próbáig megjegyezni a jelenetet, aztán gyorsan felépíteni. Hiszen lassan vége a próbáknak. Nem mondom, hogy látom, hogy fog ez az egész összeállni – örömmel mesélnék róla, hogy hogy néz ki az előadás. Mindenesetre a kívülről biztos izgalmas feladat lesz összekötni a szálakat és látni azt a rengeteg verziót, amit erre a párkapcsolati témára összehalmoztunk. Azt hiszem azt kijelenthetjük, hogy szerintünk nincs monogámia.