Mindenkinek a saját Twilightja: Májlájt

Talán hallottátok már, talán nem, tavasszal három új bemutatót is tartunk a Fészek Színházban. Rendez egyet Cziczó Attila, egyet Barabás Tamás, egyet pedig én. Attila egy saját darabot – ahogy azt szokta –, Tamás egy Ibsent – egy kevésbé ismertet –, én pedig... Mondjuk úgy valami közöset és valami ismertet. Szóval mi az, amit globális rajongás övez, amiért a tizen-, huszonévesek közül szinte mindenki odavan, amit korosztálytól független mindenki ismer, aminek negyedik részét most mutatják be a mozikban és amivel mi még nem foglalkoztunk? Igen, a Twilight. Lesz Alkonyat a Fészek Színházban. Tavasszal.

 

 

Nem filmet vetítünk, nem is könyvet olvasunk fel, ezeken már biztos túl vagytok, csinálunk belőle valami testhez állót: egy előadást. Persze csalunk, nem a regényt visszük színpadra, hiszen már filmre vitték, és lássuk be az úgyse lenne olyan, mindenki a saját Twilightját szeretné benne látni, az meg ugye lehetetlen és hát ugye ott vannak még a jogdíjak is. Úgyhogy mindezen túllépve egy saját Alkonyatot csinálunk, ami ugyanúgy emlékeztethet bárkit a regényre, mint a film és felelevenít élményeket, mint film és mutat olyanokat is, amiket csak a film, de ez más lesz, igazából nem is Twilight, igazából pedig Twilight. A mi Twilightunk. A te Twilightod. Mindenkinek a saját Twilightja. Májlájt.

 

Nem tudjuk még milyen lesz. Nincs hozzá semmink, gondolataink vannak, nekem és mindenkinek – ahogy nektek is –, ahogy a hat fős csapatnak is – akik még nem tudják, hogy kik –, akik játszani fogják – ha nem is olvasták, valamilyen véleménye mindenkinek van róla. Leülünk majd és ötletelünk, játszunk és megkeressük a saját Twilightunkat. De hogy mivel játszunk? Amivel mindenki, hogy mi lenne, ha velünk történne, mi lenne, ha mi válnánk vámpírokká – persze nem úgy, illetve úgy is –, mi lenne, ha pár óra erejéig a fantáziánkkal feltámaszthatnánk bármit. És mi lenne, ha ebbe ti is részt vehetnétek valahogyan? Persze csak amennyire kedvetek van hozzá, ha csak szemlélődő nézőként akkor csak úgy, ha kicsit többként akkor pedig miért ne? Mondjuk ha valaki szeretne viszont látni valami a saját Twilightjából.

 

Szóval mi történik ha valóságba fordul át az Alkonyat? Mik a következményei? Egyáltalán szeretnénk? Szeretnétek? Vagy legyen csak mese, egy édeskés illúzió? Csak egy rajongás? Vagy hajlandóak vagyunk egy kicsit komolyan venni magunkat? Persze csak játékból.