"Terra Cognita" - Színészélmények

2012. február 16. - TI [Terra Incognita]
 
"Adsumus! Adsumus!" - mondják a Mesterek az első jelenetükben. Mi itt vagyunk.
Igen, itt vagyunk, és hamarosan nem is leszünk már.
 
 
Attila megmondta, és igaza is van. Nézőink döntő többsége, mivel fiatal, nem érte el még azt, hogy a darabunk, a Terra Incognita, megszólítsa őket. Pedig ahhoz, hogy az ember élvezni tudja a darabunkat nem kell sok. Hiszen a látvány meglehetősen lehengerlő, a Mesterek jelenléte a színpadon már magában elég, hogy magával ragadó legyen. Humoros jelenetből is van ám!
 
Tehát a szórakoztatás a publikum részére valós, viszont egy jó 2 órás drámánál (mivel ez az, a "komédia" csak csalóka) szükséges a megértés, a "tisztalátás". Szükséges, hogy a publikum asszimilálódjon a karakterekkel, és végig tudja járni a dráma útját velük együtt.
 
Nem meglepő, hogy a 30 év feletti publikum megérti(?) a drámát, és tud hozzá viszonyulni. És ugyanígy, az sem meglepő, hogy a publikum 30 év alatti része pedig nem mindig. Vagyis inkább nem.
 
Terra Incognita? Akkor ez most mi a fene? Latinul lesz? Egzisztencionalista dráma, vagy sci-fi? Egy kis "Google-böngészés" után kiderítik a fiatalok, hogy "ismeretlen földet" jelent. És akkor fel is merül a következő mondat: "Akkor ez valami elvont f*szság lesz..." - hangzik el szájukból. És így igaz. (Nekik az.)
 
Az előadás előtt tisztában voltunk vele, hogy valószínűleg ez lesz az utolsók egyike. Így is álltunk hozzá.
 
Az energiaszint ezelőtt látatlan méreteket öntött fel. Voltak pillanatok, amelyeknél leesett az állam. Egyik ilyen Asma összes jelenete volt. Igazán nem aprózta el. Olyanokat ordított a színpadon, és úgy ugrált, hogy csak lestem!
Én is éreztem, hogy most akkor már komolyan nem hülyéskedem - és hülyéskedtem egy jó nagyot. Bolondként.
 
El kell mondanom, hogy rátettük az (T)i-re a pontot.
 
Most értük el azt, hogy az Ismeretlen az Ismerttel találkozott. Úgy érzem, mindannyiunk számára kitisztult a kép, és elértük, hogy tudjuk: mi is ez az Ismeretlen Föld.
 
Terra Incognita átváltozott.
 
Terra Cognita lett belőle.