"Andrea" - nem/más karakternapló

„Andris nem senkiházi. Beleszerettem, mert hozzá tartozom. (...) Ha várnom kell rá, akkor várok. (…)Várok, amíg meg nem érti, hogy az élet, az kettőnkről szól. Majd egyszer felébred az álmodozásból, és akkor tudni fogja, hogy velem kell lennie. Velem lesz teljes az élete!”
 
Egy másik darab másik Andreája. Ismerős arc. Ismerős könnyek. Teljesen más karakter az enyém. A szavai viszont még így, esetemben is aktuálisak. Andrea esetében. A fájdalmába belerokkant kishúg.
 

fotó: GIME
 

Van valami ilyen kisugárzásom, vagy csak a véletlen műve, hogy mindig a szenvedő alany szerepét játszom? Szandra: kétségbeesett, felcsinált lány. Helén: aki nem kapja meg a srácot a darab végén. Ilus: a harmadik. Margó: ezt leírni nem is lehet. Iluska: elhagyott, kiutált, halott. És Andrea.

Mindezek mellett nagyon hozzám nőtt a karakter. Sokat gondolkodtam, alakítgattam. Többet finomítottam rajta, mint eddig bármely másik szerepemen. Nem ilyennek képzeltem el. Nem ilyennek indult. Mondanám, hogy saját életre kelt… De nem mondom. Mert sosem csúszott ki a kezeim közül. Volt róla egy elképzelésünk, még az első próbákon: egy olyan szerencsétlen lány, akit senki nem fog szeretni, akinek senki nem fog drukkolni, mert idegesítő. Ha valaki túl jó, tiszta, az nem szimpatikus. Valami ilyesmi volt a rendezőúr véleménye. Vitatkoztam vele. De az élet azt igazolta, hogy ez valóban így van.

Nem tudom, hogy kívülről milyennek tetszik majd ez a lány. Kicsit agresszív lett. A nővérével szemben legalábbis. Ki akar törni, harcolni akar. De nem megy. Mert ő nem olyan. Van erre egy jó kis hasonlatom (hasonlatnak hasonlat, a jót nem garantálom): mintha egy végtelen nagy medencébe beledobnák az embert, és apró hungarocell darabokat öntenénk rá. Kapálózik, úszik felfelé, csapkod, de mindig visszasüllyed. Akárhogy próbálkozik, csak egyre mélyebbre kerül, mígnem leér a végtelen medence legaljára. Ahonnan már nincs visszaút.

A visszaszámlálás elkezdődött. 3 nap a premierig. Jó lesz!

„HENRY (békítően) Na! Mi bajod van?
PÉTER Szerinted?
HENRY Fogalmam sincs.
PÉTER Nem tetszik a csaj.
HENRY Mi az, hogy nem tetszik?
PÉTER Nem tetszik. Nem csinos. Nem jó bőr. Ez e.”

Jut is eszembe: láttátok a  Moulin Rouge-t?