Ponyvaregény - a színdarab

Nos. Ny. Attila arra kért, hogy válasszak egy filmet, amit szeretek, és írjam le, hogyan alakítanám át előadássá. Nehéz, nagyon nehéz, ilyen nehéz feladatot még nem kaptam, pedig még egy ötfős interjú is vár rám (spoiler!)… Képzeljük csak el, mondjuk a Ponyvaregényt, egy Népszerű Budapesti Színház feldolgozásában.

ponyvaregény.jpg

Gondoljunk bele. Általában fordítva van: színdarabból csinálnak filmet. Azok jobbak is, több a lehetőség, mint filmet átalakítani darabbá. De persze ebben is rengeteg lehetőség van, lásd például a mi Májlájtunkat. De valahogy az a tapasztalatom, hogy Magyarországon ezt nem így csinálják, egyszerűen a filmet „átrakják” színpadra. Nem akarok konkrétumokat mondani, de sok ilyen rossz tapasztalatom volt már. Képzeljük csak el, mondjuk a Ponyvaregényt, egy Népszerű Budapesti Színház feldolgozásában. Képzeljük el Csányi Sándort, mint Vincent Vegát. Vagy például (mivel Magyarországon sajnos nem túl sok a fekete színész) Szabó Győzőt, mint Jules-t, Csuja Imrét, mint Marcellus Wallace-t. Akkor képzeljük el még Tompos Kátyát, mint Mia Wallace-t, Kamarás Ivánt, mint Butch-t… Képzeljünk el egy előadást a színpadon, ami le akarja másolni a filmet, fele olyan vicces sem lenne. Ezt nem akarjuk, ugye? Pedig sajnos csak ilyet látok Magyarországon ebben a kategóriában.

Nyilván van más módszer is… De milyen? Szabadon lehet kezelni az anyagot. Elvenni, hozzáadni, alakítgatni. Kihasználni a színpadi lehetőségeket. Ilyeneket inkább a független érában látni, szóval próbálkozzunk inkább ott, nem túl ismert, akár fiatalabb arcokkal! Sajnos neveket nem annyira tudok mondani… De én egy nem túl sok nézős előadást képzelnék el, kevés kellékkel a színpadon, inkább a szituációkon lenne a hangsúly. Kellenének bele olyan új poénok, amik a filmben nem voltak, jelenetváltozások, hogy a néző ne teljesen ugyanazt élje át még egyszer a színpadon. Egy ilyet jól megcsinálni csak abszolút „nem hagyományos” színpadképpel és rendezéssel lehet. Különben unalmas lesz. Valahogy így. Annyira (ez az én hibám) nem ismerem a független érát, így nem tudok konkrét társulatokat, neveket mondani szereposztásnak. De valahogy így képzelem: akár lehetne a Fészekben is!

ponyvaregeny2.jpg

Vincent Vega: Koncsol Ján. Jules: Toldi Bandi. Mia: Miklós Zsófi. Butch: Nyulassy Attila. Marcellus Wallace-t még akár én is eljátszanám… Aztán Orosz Balázs, mint Jimmie, és mondjuk Tamás, mint Winston Wolfe. És a rendező természetesen Cziczó Attila, de az ötleteivel mindenki besegítene. Talán így működne. Persze erre valószínűleg sose lesz példa, de érdekes belegondolni.

Mehetnék még tovább, de fölösleges, egy a lényeg: filmet színpadra csak körültekintően lehet, figyelembe véve a színpad és a film közötti hatalmas különbségeteket, intelligens módon. Erről ennyit.

---------------------------

Olvasásra ajánljuk:

Kreatív hét

Címkék: ötlet szinopszis