Hátha nem tudjátok!

Ma este kis színházunkban a „Hun vagyunk?" premierje lesz. Hm. Az ember sosem gondolná miféle kanyargós utakra viszi az élet. Én például - többek között - azt sem gondoltam volna pár évvel ezelőtt, hogy lesz egy színházunk, azt meg pláne, hogy rendezek majd benne egy előadást. Még egyszer: hm. E heti szerkesztőnk arra kért, írjak egy összefoglalót az előadásról. Mit is írhatnék?

Ahhoz egyáltalán nincs kedvem, hogy az átlag sablonos dolgokat leírjam, ezt már annyiszor olvashattátok. Ötlet, résztvevők, előkészítés, próbafolyamat, főpróba. Izgalmas, ügyesek, fejlődnek, csapat lett, megoldották, karakterfejlődés stb.... Az előadások elkészülte olyan egyforma. Igazából persze nem egyforma, hiszen minden és mindenki különbözik és változik, de leírva mégis egyformának tűnik.
Hun vagyunk...
(Na jó, pár dolgot azért mégis..... hátha nem tudjátok!)

WP_000024.jpg

Téma:
A magyarok őstörténete. Azért, mert ma ez nagyon népszerű és megannyi történet kering országunkban magunkról. A szíriuszi lejöveteltől a kettős honfoglalásig. Rendet kéne vágni benne, gondoltam én. Haha, mikor elkezdtünk utána olvasni (és nagyon sokat röhögtünk), rájöttem, itt nem lehet rendet tenni. Az van, amit elhiszünk. Tudományosan alátámasztott eredettörténet nincs. Illetve van, de azt egy másik tudományosan alátámasztott cáfolja. És megannyi tudományosan nem alátámasztott, de hihető, illetve nem hihető dolog. És egyáltalán mi az, hogy tudományosan alátámasztott? Nem tudunk elmenni a manysikhoz, hogy lecsekkoljuk, tényleg magyarul beszélnek-e, a dakota indiánokhoz, akik lakoták, depláne nem. Több ezer éves leletekről olvasunk a Kárpát medencéből, ami fejlett kultúrát bizonyít, de nem tudom személyesen leellenőrizni az adatokat. Elfogadjuk-e a tizedikes törikönyv anyagát, vagy elutasítjuk? Esetleg beilleszthetjük egy nagyobb rendszerbe, amit a törikönyv ugyan nem említ, de amúgy simán belepasszol. Semmilyen bizonyíték nincs az Arvisura igazságára, de lenyűgöző munka és elgondolkodtató. Csupa rejtély, találgatás, sötét foltok, vicces magyarázatok. Van, aki azt állítja, nincs meg az eredettörténetünk, mert valakik, nagyon gonosz emberek direkt ellopták. Van, aki nagyon ragaszkodik bizonyos eredettörténethez. És haragszik, ha mi nem azt gondoljuk. Káosz, vita, ellentétek. Nem jó ez így. Azt gondoltam, a mi kis színdarabunk valami irányt tudna mutatni. És, szerintem mutat is.

Üzenet:
A mi üzenetünk hármas:
1. Komplexen gondolkodj, nyitott legyél a világ dolgaira, ne legyél elutasító, mindent figyelj meg, és illeszd be a megfelelő helyre! A régi bölcsességeket illeszd rá a mára! A jelent éld meg a régiek tudását is használva és általad bővítve! 100 év múlva Te leszel régi. Jó lenne, ha életednek lenyomata maradna a kollektív tudatban és tapasztalásaid útmutatóul szolgálnának az eljövendő nemzedékeknek!
2. A magyarság kultúrája lenyűgözően szép és hatalmas. Szerves kultúra. Őrizni kell, odafigyelni rá, mert mélyen benne gyökeredzik utunk. Az is, hogy honnan jöttünk és az is, hogy hová tartunk. Amúgy ez vonatkozik minden nép kultúrájára, eredetet-történeteire. És ami a legszebb: a népek eredettörténetei összefüggnek és egésszé állnak.
3. Nem érdekeket, elméleteket kell ütköztetni, hanem a közös nevezőt megtalálni. Meg kell tudnunk fogalmazni magyarságunkat, bármilyen vallási, ideológiai nézetünk is van. Össze kell fognunk, mert csak így maradhatunk meg, és csak így haladhatunk utunkon. Magyarok vagyunk, itthon otthon vagyunk. Itthon lenni és alkotni küldetés, feladat, kaland és jó érzés.

Cél:
Kifelé az, hogy üzenetünket megfelelőképpen és érthetően eljuttassuk a befogadó(k)nak. Belefé pedig több is van. A szeptemberben összeállt csoportból csapatot csinálni. Az egyénieskedés helyett most az összetartást, az egymásra figyelést, az összhangot erősíteni. Egyéni (színházi) fejlődésben pedig mindenkinek a jelenlegi határait feszegetni.
Hogy megvalósultak-e céljaink? A kifelét nem tudom, csak remélem. A belső célokból a csapatosak maximálisan teljesültek. Az egyéni fejlődés vegyes.

Hát így. Írhatnék még magamról, első rendezésem örömeiről, belső vívódásaimról, harcaimról, elégedettségeimről, de nem írok. Ma este premier. Elindul a Hun vagyunk? a maga kis útján. Miféle vizekre visz majd?