Magyarország ma már egy hitgyüli

"Kocsis Máté fiataljaitól mentsen meg mindket az ég!" - ezzel a hozzáfűzéssel posztolt facebook-on egy origós cikket az egyik ismerősöm. Na, gondoltam, frappáns összefoglalás, a cikk címével együtt már pontosan tudtam miről van szó, és lehet, hogy meg kellett volna állnom, hogy elolvassam, de nem tudtam. Általában ez van... Elolvasok egy cikket és füstöl a fülem meg az orrom. És persze most is kiakadt a mérőm.

 

DSCF6480_1.jpg

Miklós Zsófia

"Kétféle fiatal létezik ma Magyarországon, az egyik csoport – amelyben jóval kevesebben vannak – az, amelynek tagjai állandóan balhéznak, »törvénytelenkednek«, kiabálnak és a kamerák kereszttüzére vágynak mindenféle figyelemfelhívó és erőszakos akcióval. A másik csoport pedig az, amelynek képviselőivel ma találkoztam – állapította meg Kocsis Máté a Fidelitas rendezvényén."

Normálisak ezek? De most komolyan. NORMÁLISAK?

Nem elég az, hogy így is akkora áthidalhatatlannak tűnő árok tátong zemberek és zemberek között, mint a Grand Canyon, de cinikusan súlykoljuk a végzetes elválasztottságot a fiatalokba is? Nehogy már egészséges politikai kultúrával fejlődjön ki a személyiségük. Csak az számít, hogy az aktuális főnökök éppen miből farigcsálhatnak szavazatokat? Vannak ezek, meg vannak azok?
Ezek? Azok? Ezek azok? Nem hiszem el!

Most már csak a dühödt protestpolitizálás marad, meg az orruk alá dörgölés, mert "az 'elmúltévekben' olyan komplexusaim lettek, amiktől teljesen holdkóros lettem"?
Azt hiszem túl sok a párhuzamos univerzum.

Vérciki. És amúgy mi az erőszakos akció? Erőszakos akció állampolgári jogokat gyakorolni? Számomra valami hihetetlenül szomorú, hogy a demokratikus kultúra megnyilvánulási formáit még mindig milliók számára félelmetes agressziónak lehet lefesteni.

A helyzet kiábrándító, Magyarország ma már egy hitgyüli. És ezt nem lehet felfogni ésszel. Majmok bolygója.

"Kocsis megjegyezte, hogy az utóbbi csoport tagjai kevesebbet vannak a híradókban, kevesebbet szerepelnek, másképp tervezik szolgálni a hazájukat, dolgoznak szépen, csendben a háttérben, s mindent megtesznek azért, hogy igazságos, élhető, jobb lehetőséget biztosító jövőjük legyen a fiataloknak."

Akkor jön a szépjövő, ha szépen csendben vagy a háttérben?