Drága Doktor Úr! - Stubnya Béla a.k.a. Dr. Viktória Dávid

Egy kalapos, ballonkabátos arctalan idegen zavarja fel a sima felületű visszatükröződő időt. Hogy ki ő pontosan, nem tudjuk. A háttérben megbújó gonosz, a régmúlt egy fekete foltja. Egy pont, ami a jelenbe véste magát, illetve egy összetört lány elméjébe karcolt felejthetetlen emlék, amit a haláláig magával hordoz.

23.jpg

A jóindulatú doktor hozza haza Zoltán Dánielt, az ország leendő igazságügyi államtitkárát. Valószínűleg hatalmas kerülőt tett, hiszen az államtitkár a hegyekben lakik, és nemcsak hogy hazataxizza az urat, de van oly jó szíve, hogy a kocsiban felejtett iratait is visszahozza neki. Mindez szó-ó-ra sem érdemes elmondása szerint.

Mégis az ilyen jótét lelkekkel esnek meg olyan szörnyűséges dolgok, hogy ellopják a személygépjárművüket. Szerencsétlen. De még ez sem lohasztja kedvét, mert jókedvre deríti a tény, hogy magával Zoltán Dániellel iszogathat a lakásán, és hamarosan össze is barátkozik vele. S ez olyan jóérzéssel tölti el, hogy vidáman fekszik el azon egy szem széken, ami a házban található.

Sajnálatos módon azonban a törött lelkű lányka felismerte a gonoszt jó doktorunkban. Felismerte jellegzetességeit, amit az ember nehezen tud elrejteni, még ha jól felépített hazugságokkal is próbálja felülírni a múltat, saját magát nehezen tudja módosítani. Ez vezethetett oda, hogy megkötözve találta magát azon az egy szem széken s egy őrült, vádaskodó tekintettel találhatta szembe magát. Gondolom, nem lehet kellemes részegen erre ébredni, főleg úgy, hogy a tekintet mellé hozzájön az is, hogy a pofádba nyomják a csövet, ami egy ilyen tébolyult lány kezében ki tudja, hogy mikor sülhet el.

Így nem csoda, hogy doktorunk csak hebeg-habog, megkerülő válaszokat ad a nekiszegezett kérdésekre, hiszen zavarban van. Az életéért küzd szerencsétlen és fél bármit is mondani, mert tart a következménytől. Joggal tűnhet tehát a lány szemében hazugnak. Hiszen tényleg hazudik, annak érdekében, hogy életét fenntartsa. S a lány egyre biztosabb igazában. Úgy tűnik sikerül rést ütnie a rétegesen felépített hazugságain, úgy tűnik sikerül feloldania a zárt, s megtalálja az igaz ösvényt a hamisságok labirinTUSÁBAN.

A doktor, aki mindigis kellemes, odafigyelő társasága volt a hölgyeknek, aki két gyermek szerető apja s szerető férj, megtörik. Szegény mily csapdába esett, először a kocsi, aztán ez a lány, majd a „barátja" is elhagyja és a vádaskodó mellé áll. Pedig csak jót akart cselekedni. És most elérkezett arra a pontra, ahol szerencsétlen lelke nem képes tovább bírni a vádaskodást, és megtörik elméje. Bevallja bűnösségét. Inkább meghal, minthogy tovább folytatódjék a lelki terror. Megbékélt a tudattal, hogy a lány ölni akar fekete múltja miatt. És megbékélt azzal is, hogy ő lesz az áldozat. Felmerül tehát a kérdés: Most akkor ki kínoz kit?

Szegény doktorunk rosszkor volt rossz helyen: kanyec.

ajka_bela1.jpg

Címkék: vélemény