Mindenki jubilál. Akkor mi is!

Egy színház általában tisztában van születésének pillanatával. Nos, nálunk nem ilyen egyszerű a helyzet. Az tény, hogy 2015. tavaszán megünnepeljük magunkat, de legfőképpen a helyet, ami az otthonunkká vált! S hogy mit tervezünk? Merünk álmodni. És akkorákat, hogy még a Ganz vastag betonrengetegei is beleremegnek!

katik.jpg

S a legnagyobb ünnep: Andai Kati félévszázados színpadi életművét is köszöntjük!

Hány évesek leszünk 2015 tavaszán?

Ha a nevet nézzük, akkor az agárdi diákcsoport indulását kell alapul venni, ami 2000. március 14-én kezdődött. (Pontosabban előtte néhány nappal, de az ünnepi műsor volt az első megmérettetésünk.) Így 15 éves a Fészek Színház.

Ám ha azt nézzük, hogy mikor lett a diákcsoportból egy komolyabb, s függetlenecskébb társulat, akkor a Thaly Klubban megkezdett együttalkotást kell alapul venni. Ebben az esetben 7 éves a Fészek Színház. (2008. március 16.)*

Persze az is lehet egy fontos mérföldkő, amikor először kezdtünk bele a folyamatos játszásba, amikor már közönséget kellett szervezni, díszletet állítani, amikor bekerültünk a színházi műsorújságokba, s ez az Új Színházban bemutatott Fém c. előadásunkhoz köthető. Ez esetben 6 éves a Fészek Színház. (2009. március 27.)

S akárhogy is nézzük, a „színház" ott kezdődik, amikor repertoárja van, esetleg saját játszóhelye. Nekünk e kettő egyszerre érkezett el, mert a tűzeset után felépült színháztermünkben kezdtük játszani a HáRoMnőVÉrt, ami már párhuzamosan ment a Fém mellett. Így 2015 tavaszán 5 éves lesz a Fészek Színház! (2010. március 1.)

Minden tavasszal történt. Érdekes...

2015. február 28-án bemutatjuk egyik régi sikerdarabunkat. Lehet rá szavazni, még semmi sem dőlt el! De az egész évadot a jubileumnak szenteljük, így lesznek még egy-egy alkalomra felújított egykori előadások (tervek: Aha, Káélet, Mikulás a barátom!, Műköröm, Népmesécske, Sinter - a falu), a nagyon hosszú könyvből készült, s pont ezért meghúzott bemutatóinkat felolvasószínházi esteken olvassuk végig (tervek: Fém, Gyenge vagyok, Iskolapélda, nem/más, Romantika, TI [Terra Incognita]), s természetesen fészkes filmklubot is elindítunk, ahol egész előadásokat, s nagy-nagy titkokat is levetítünk.

És elindítjuk végre régóta tervezett, ám azóta mások által is megkedvelt színházi formává érett ötletünket, a színházi sorozatunkat, melynek címe Spin|Off lesz. (S nem véletlen a névadás, rengeteg hősünkkel lehet majd találkozni, s ők is találkoznak egymással, de erről bővebben majd később szólunk!)

verahaza.jpg

Vera csodás ajándéka: az utolsó magyarok háza!

S ki ne feledjük a legkedvesebb jubileumot, hiszen a jövő évadban lesz félévszázada, hogy egy harmadikos diáklány odalépett Keleti István elé, hogy ő bizony színésznő akar lenni! (És az lett.) Na, vajon kit ünnepelünk?

Arról nem is beszélve, hogy nagyon "ütős" évadtervvel készülünk, mert a 2014/2015-ös évadban továbbjátsszuk az 1001, a Color House, a Gabriella tizennégyszer, a Halhatatlan, s Az utolsó magyar c. előadásainkat, sőt, 2-3 új bemutatóval is készülünk.

Ezek a terveink a jövő évadra. Persze addig is csordogál az életünk, vagy éppen hömpölyög, s szívesen látunk mindenkit színházunkban, aki szívesen átélné velünk álmodozásunkat! Jöttök?

buek2013_2_1.jpg

* Megjegyezzük, mi ezt a dátumot vesszük alapul. Pontosabban 2007. november egyik borongós hétköznapját. (A dátumra már senki sem emlékszik pontosan. De akkor kezdődött!)