A ló éve

heti_szerkeszto.jpg

2014. február 4-én reggel a kínai horoszkóp szerint átlépünk a Ló évébe. Mit jelent ez? Változást!

lo.png

Persze ez most így nagyon elcsépelten hangzik. Változásról anélkül is beszélhetnék, hogy belekeverem a kínai horoszkópot, vagy az asztrológia bármilyen más területét, amiben egyébként sem hisznek nagyon sokan. Akkor miért beszélek mégis erről? Mert ez így sokkal izgalmasabb! Van mihez viszonyítani, van, ami kizökkentsen a bizonytalanságból, és elindítson valamerre. Sokszor valami attól válik valósággá, ha elhisszük.

Én is ló vagyok (Éljenek a lovak! Meg a nyilasok, de ezt most hagyjuk...). Szóval elvileg az idei évemnek nagyon eseménydúsnak kell lennie, sok változással, új élethelyzetekkel, fontos döntéshelyzetekkel. Nézzünk kicsit körül, pontosan miket ír a világháló a ló évével kapcsolatban, hátha van ennek jelentősége színházi szempontból is.

„A Ló évében az eddig stagnáló, sekélyes szituációk, helyzetek egyre inkább sürgetni kezdik majd a megoldást..." Ez például máris érdekes. És ha akarom, máris rá tudom húzni a színházra. Úgyis idén fog lejárni az a bizonyos „negyedik év". Ez azt jelenti, hogy anno Attila és Ancsi ennyi időt hagytak arra, hogy a társulat végérvényesen eljusson A pontból B-be. Azt hiszem, közülünk senki nem vitatná, hogy sikerült-e. Teljesen mások vagyunk, mint a kezdetekkor. Kinőttünk magunkból, és közben egyre inkább éreztük, milyen színháznak lenni, mennyi nehézséggel és lemondással jár, ha az ember tényleg ennek szenteli az életét. Akik elég jók voltak hozzá, azok érzékelték a változást, beálltak a sorba, mentek egymás után a kijelölt úton. Nem mindenkinek sikerült, van, aki nem bírja a tempót, vagy csak egyszerűen nem azt kapja már, amit szeretne. Ezért a társulat létszámában is komolyabb változások voltak, és lesznek is. De akinek itt a helye, az itt is van! Évad végén lezárul egy korszak, kezdetét veszi a következő "négyéves terv", új alapokkal.

„Minden változás és változtatás támogatott lesz mostantól, tehát ennek tudatában érdemes meglovagolni az év által megjelenő új és felvillanyozó lehetőségeket. Mindemellett a vitás helyzetek egyre jobban elkezdik sürgetni a megoldást." Pont erre van szükségünk! Ha pl. a szakmát nézzük, eddig valahogy nem akartak elismerni, sőt, még megismerni sem minket. Valamiért nem tudnak mit kezdeni velünk. Ha jól értelmezem, a ló évében van rá esély, hogy ez megváltozzon, és ne csak a mi, hanem mindenki más szemében is megnőjön a Fészek Színház. Mert megérdemeljük, hogy figyeljenek ránk, és ennyi idő alatt már bebizonyítottuk, hogy itt a helyünk. Most a külvilág jön. Hiszen miattuk csináljuk, nem saját magunknak építünk, próbálunk, adunk elő. A sok munkáért cserébe kapni is akarunk. Én hiszem, hogy ez az elismerés idén végre lóháton érkezik meg.

Jól fogjuk magunkat idén érezni, legalábbis a csillagok ezt igérik (ha maradunk az európai horoszkópnál, most épp a vízöntő hónapja van, amiből nálunk négy is van, köztük Attila, úgyhogy most lehet pörögni, meg nagyot álmodni). Idén végre rendeződnek a kaotikus helyzetek, a régi dolgok romjaiból újak épülnek, a változások elkerülhetetlenek. Mindezt a tűz ereje adja ("az elemek körforgásában a Tűz az egyetlen olyan elem, ami képes az összes többi elem megváltoztatására, átalakítására"), a tűz, ami bennünk is megvan, mert e nélkül nem jutottunk volna el idáig. Ideje feltenni a pontot az i-re, aztán learatni a babérokat. Mert én hiszek benne. Szeretjük a lovat.