Okuláré, avagy miért kell szemüveg egy felolvasó esthez

A minap ellátogattunk a Műszibe, hogy lecsekkoljunk pár rövidke színdarabot, melyek egy verseny második fordulójára íródtak az újrakezdés témakörében. Kollégánk, Barabás Tamás is közreműködött az alkotások színpadra varázsolásában.

10155905_10203795043541907_9019330135270739582_n.jpg

Egészen pontosan három mini-előadást láttunk, melyeket egy festő kísért ecsetvonásaival párhuzamosan, oly módon, hogy játékidő alatt improvizált illusztrációkat az egyes darabokhoz. Ez izgalmasnak bizonyult, hiszen ilyet még nem láttam, viszont olykor zavaró volt egyszerre kétfelé figyelni, de mindenképp egy ötletes újítás. Főleg azért tetszett, mert mindhárom darabban voltak fordulatok, és érdekes volt megfigyelni a festőt, ahogy egy-egy ecsetvonással meghúzta a csattanókat a papíron és így lett valami egészen más a kép, mint aminek indult.

Az első darab Tiszta lappal címen futott, egy klasszikus kabaré jelenet, a szokásos poénokkal. Jókat derültem rajta, de számomra nem volt új, épp ezért nem is ez lett a kedvenc, viszont meg kell jegyezni, hogy amit ettől a műfajtól el lehet várni, azt igen erőteljesen hozta. A közönség nagy részének is tetszett. Ennek megfelelően megnyerte a versenyt, és az írója továbbjutott a harmadik fordulóba.

Az egyik legyőzött darab a Hájas, szőrős címet viselte. Ez volt az én kedvencem, és nem voltam egyedül ezzel. A párkapcsolat mélységeit mutatta be, nagyon szépen, rétegesen felépítve. Számomra ez volt a legemberibb, legéletszagúbb jelenet, s ezt mások is észrevették. Hibája talán az volt, amit a szakértőbbek megfogalmaztak, hogy a végecsattanó gyengus volt és nehezen illeszkedett a darabba. Úgy tűnik, ezért kellett megelégednie a dobogó második lépcsőjével.

A harmadik darab valami nagyon groteszk, abszurd téma volt, ez fogott meg a legkevésbé, és a már a címére sem emlékszem, csak annyira, hogy ezen is jókat lehetett szórakozni. Többet sajnos nem tudok írni róla.

Miután lementek a mini-drámák, beszélgettünk róluk, és szavaztunk. A végeredményt már említettem, Tiszta lappal a dobogó legfelső fokán Kocsmáros András tollából. Továbbjutott. A következő megmérettetés június 2-án lesz szintén a Műsziben. Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését, az menjen el bátran és kísérje figyelemmel. Ingyen van.

(Reklám: Formanek Csaba is készül a következő alkalomra, ha valakit ez megmozgatna.)

Címkék: vélemény