Spoiler

A jövő évadunk egyik nagydobása lesz a Spin|Off címmel felruházott sitcom. Már írtam róla eleget, most következik a lehető legbénább megoldás: az első rész tartalmi ismertetője! (S nagyon remélem, hogy őszre mindenki elfelejti!)

spinhalal.jpg

Az előadás elkezdődött, hétórahét, egy külvárosi színházacska előterében vagyunk: büfé, ruhatár, társalgó. A személyzet készül kipihenni a nézők rohamát. A ruhatárban Gabriella, a mogorva lány festeget. A büfében Vargáné a bevételt számolgatja. Árpád, a jegyszedő, kedvenc halait eteti az akváriumában. Csend borult a színházra, csak a nézőtérről kiszüremlő kacagás töri meg a magány pillanatait.

Két elkésett néző érkezik. Egy jól öltözött hölgy, és mogorva, negyvenes fia jönnek lélekszakadva. Árpád szenvtelenül hűti le a kedélyeket: az előadás elkezdődött, belépés csak a szünetben. Martina, az anya, felháborodottan ül le: addig nem megy el, míg a jegyek árát vissza nem kapja! Fia szótlanul foglal helyet a ruhatár melletti fotelban.

A jól öltözött hölgy csak nem hagyja abba a panaszáradatot. Árpád készségesen végighallgatja. Gabriella már kevésbé figyelmes, pisztolyt nyom a hölgy fejéhez. Dráma! árpád szereli le az idegileg instabil ruhatárost. Vargáné leejti az összes aprót, a fémpénzek hangos csörrenéssel gurulnak szanaszét. Martina ekkor veszi észre, hogy fia sehol.

Keresik.

Nem találják.

Ki látta utoljára?

Vargáné emlékszik, hogy a fiatalember - Martina szerint nem az! - egy nescafét kért tőle, de előadás alatt nincs kiszolgálás. Gabriella egy affért emleget fel, amikor is Miklós, megtudván keresztnevét, Gabinak szólította a ruhatárosok legmogorvábbikát, ekkor került elő a revolver. Árpád nem emlékszik semmire. (A kövér algaevő feltapadt az akvárium falára, ennyi.)

Ja, a slozit kereste a pasi...!

Indián, a biztonsági őr érkezik. Kézbe veszi az irányítást. Ettől kisebb pánik alakul ki. Miklós sehol.

Zoltán, az ifjú író rohan be sikoltva, mögötte Fanni, a szereptelen színésznőcske érkezik. Az ok? Valami furcsa hörgést hallottak a díszletraktár mellett. (Ahol az a dívány is található!)

Árpád: ott van a slozi is!!!

Indián megnyugtat mindenkit. Majd elindul a tett és hang helyszínére.

Miklós zuhan be a sötétből. Egy homlokába fúródott tárgyat próbál kitépni koponyacsontjából, sikertelenül. Ömlik a vér. Martina elájul. (És Zoltán is.) Miklós eszméletlenül zuhan a földre.

Csend. (Csak Fanni nyomogatja mobiljának billentyűit.)

Majd hirtelen, egy mélyről feltörő sóhajjal felül a vérző fejű férfi. Mond valamit. Nem értik. Megkérdezik. Miklós nem válaszol. Megint megkérdezik. Csönd. Miklós meghalt!

A jelenlévők egy dologban megegyeznek: az előadásnak mennie kell tovább, így Indián javaslatára maguk próbálják megoldani a különleges helyzetet. Martina felébred, közlik vele a gyászos hírt. Ismét elájul. (Erre Zoltán ébred fel.)

Miklós halott. Gyilkosság történt?

Indián, a rend őre nyomokat elemez. Vargáné felhívja a figyelmét, hogy inkább a tettest kellene megtalálni!

Jó.

Indián az alibiket ellenőrzi. Mindenki gyanús!

A nézőtérről vastaps hangzik fel. Jönnek a nézők!

A színház nem lehet a bűn otthona! Ezért Miklóst a ruhatárban rejtik el.

És Martina...?

Valami ilyesmi lesz. Még nem tudom pontosan, hiszen közösen találjuk ki a részleteket. Improvizatív előadás várható! S a folytatás? Majd közösen eldöntjük: nézők és alkotók. (Már ezért is érdemes megnézni!)

Hat epizód várható. Hat rendező, hat stílus, hat műfaj, hat torokszorító alkalom, aminek a végén leleplezzük a gyilkost. (Én már tudom, ki tette. De nem mondom meg!)

Van speciális Spin|Off bérletünk is. (Néhány napig még kedvezménnyel!)