Fészek laboratórium

... hiszen a kísérletezés odavaló. Hm. Akkor megcsináljuk! A Fészek Színház mára felduzzadt. Mind emberileg, mind vágyilag. Akarunk. Aztán vagy kapunk egy sallert, vagy nyugodtan dőlünk hátra jövő nyáron.

A társulat csak nő és nő. (Meg néhány férfi.) Korosztályilag öregedtünk - ez jó -, de korosztályilag szétzilálódtunk is - ez már nem annyira jó. Ki mit akar? (Mindenki mást.) Egy a közös: fészkesnek lenni. (Gondolom.) Ez már nem egyemberes színház, s nem is diákszínház - amit meg lehetett szokni tőlünk. Van (játszó)helyünk, a JEMOL. És van sok-sok alkotni vágyó színházcsináló, egyre több vendégeskedő színész és alkotótárs. Ezért (is) merünk nagyot álmodni. (És megcsinálni.)

Az idei évadban - a négy repertoáron maradt előadás mellett - hat új bemutatót tervezünk. Ez lehetetlen kihívás, valami biztosan kimarad. Nem baj. Annyira függetlenek vagyunk, hogy bármi belefér.

Hiszen a támogatásokból ezúttal is kimaradtunk. Az anyagiak pedig fontosak. Honnan lesz nekünk? (Pénzünk.) A jegyekből. Ezért fontos, hogy sokan jöjjenek meg/benézni. Aztán a támogatóktól. Kevesen vannak - de vannak! És önerőből. Amit nem kápéban illik érteni, hanem tettben. Mindent megcsinálunk, amit lehet.

A műsorterv két részből áll. (Háromból.)

A 'felnőtt'előadások - Iskolapélda, Gyenge vagyok, TI [Terra Incognita] - mindenkihez szólnak. Provokatív, mai, cziczós színházak ezek. Sokan szeretik, s remélem, még többen megszeretik. Szívünk-lelkünk benne van. (Ez a mézesmadzag.)

A'fiatalos'színházak - Műköröm, Káélet, Aha, iluska.wb - inkább a fiatalokhoz (és fiatalokról, fiatalokkal) szólnak. Hiánypótló színházi produkciók, mert ami a legfontosabb: a ma fiataljait szólítják meg. Folytatjuk az előadások utáni beszélgetéssorozatot, kibeszélünk, kérdezünk, felelünk, vitatkozunk - és viszont. Várjuk osztályok, csoportok színházlátogatását - ami persze nem működik odafigyelő pedagógusok nélkül. (Vannak?)

És tavasszal egyidőben készül három új bemutatónk. Az egész társulatot beizzítjuk, s kíváncsian várjuk a (vég)eredményt. Középiskolásoknak szól a 'Nem más', a fiataloknak a 'Májlájt', és a kissé felnőttebbeknek Ibsentől 'A nép ellensége'. És ha marad még energia - meg jogdíj kiegyezés -, akkor jöhet a 'Nagybőgő' Süskindtől!

Durván nyomjuk, aztán meglátjuk, lehet-e így. Színházat építünk, ez a második évünk. (Plusz előtte az újszínházazás.) Négy évet adtunk magunknak az életképesség eldöntéséhez. Egy év múlva a felénél járunk.

A kérdés, hogy hányan tudnak (majd) rólunk...

Szeptember 17-én iluska.wb premier, majd évadnyitó. Nyílnak már a jegypénztárak.

[Hallod?]