Kiszólok

A beszélgetős hét véget ért. Beszóltunk, kiszóltunk, eldumálgattunk. Jókedvvel, s talán bőséggel! Kölcseyvel is eldiskuráltam volna, vajon miért írta meg a Himnuszt? És Adyval, Csehovval, Örkénnyel, Lennonnal... Csupa-csupa híres emberrel. Lemaradtam róluk. (Is.) Pedig érdekelne a hétköznapiságuk. Mert a fényesség mögött mindig ott van a szürkeség. Ami vagy érdekes, vagy nem. Mi is ilyenek vagyunk. Vágyunk a ragyogásra, s ezért mindent megteszünk. Amikor senki sem lát minket. Erről (is) szólt ez a hét: milyenek vagyunk amúgy?

Kíváncsi lennék fiatal önmagam véleményére is. Hogy mit szól - mondjuk - a Romantikához. Érdekes lenne nekem/neki? Erről álmodott/álmodtam huszonöt éve? Könnyen elbizonytalanodik az ember. Én is. A nevetés sokat segít a görcsölések feloldásán. Feloldására. (Hogy kell ezt leírni?) Búcsúzóul egy részletet mellékelek az emlegetett drámámból. Interjúféle. (És vicces.)

czatti2.jpg

Obstersavsky Petra vagyok, a Liberality Freedom munkatársa. Feltehetek néhány kérdést? Köszönöm. A romák társadalmi kirekesztettségét kutatjuk. Ki a cigány? Mi a cigány? Etnikum? Nemzetiség? E kérdések megközelítése nehézzé, de szükségszerűvé vált napjainkban. A társadalmi kategóriák, alakzatok, viszony- és pozíciórendszerek heves és párhuzamos felbomlása, átrendeződése megnehezíti e kérdések megválaszolását. Az identitást meghatározó keretek bizonytalanokká váltak. Szükségszerű az ön-meghatározás mégis, mivel az emberek, a csoportok léte, a biztonságkeresési igénye ezt mellőzhetetlenné teszi. Ön, mint cigány nemzetiségű, mit gondol, a cigányság hasonló jövővel néz szembe, mint a maják?

IGAZ ANTAL Mint mi?

Tehát, azt gondolja, hogy a szegregáció kitapinthatósága a társadalom felelőssége? Értem.

IGAZ ANTAL Én nem...

petra.JPG

Sipos Veronika és Orosz Balázs

Ma, amikor a romaság közel olyan lelki és fizikai állapotban van, mint a harmincas évek Magyarországán élt testvéreik életében, lát-e kiutat? Nyomor és kilátástalanság. Félelem a népirtástól. Ezek létező paradigmák? Ön, aki a népcsoport felnőtt tagja, hajlandó lenne a továbbélés érdekében az integrálódás útjára lépni?

INDIÁN Integrálódtam. Már.

Az egyház mennyire képviseli azt az attitűdöt, amit a társa-dalom egésze? A cigány származás kirekesztésre serkenti a mainstreamet a katolikus egyházon belül is, vagy pedig valamely konvenció, láthatatlan megegyezés jellemzi a sorstalanság sorszerűségét a vallás szorításában? A nők egyen-jogúságáért a cigány közösség hajlandó lenne tradícióinak részleges vagy teljes likvidálására?

GYŐZŐ ATYA Lányom, miket beszélsz?

Még egy kérdést megenged? Ha már évek óta látják, hogy a társadalom, azaz a politikai impérium tudatosan elkülöníti a cigányokat, mint kisebbséget, miért nem jelentettek jogsérelmet a nemzetközi jogalapoknál?

IGAZ ANTAL Milyen jogot?

Köszönöm a beszélgetést. Megmondaná a nevét? Engedélyezi a megjelenést? Higgye el, mi, értelmiségi fiatalok, a liberális eszme és a civilizált kultúra harcosai, mi önökkel vagyunk.

ANTIKA Igaz Antal.

Igaz? Remek. Freedom!

(részlet Romantika c. abszurdunkból)