Echte ungarische light-wild musical

Nyolc színjátszó. Nyolc mai magyar fiatal. Nyolc karakteres balfácán. És egy pillepalacknyi (gin) tonik. Igen, tudom, jogos a kérdés: „Hun vagyunk?

tamass.jpg

Egészen konkrétan a Fészek Színház új bemutatójának főpróbáján. Március 16-án este, színházi időben. Az egyórás előadást hosszas beszélgetés-sorozat, összeszoktatás szülte. Helykeresés a világban (mint magyar, mint fiatal, mint színházi alkotó, und so weiter, hogy a sógorokról is megemlékezzünk) a téma. A cél:  (zömmel) a játszók magánkarakterével ellentétes figurák kialakítása, majd összefűzésük működő színházi előadássá.  A forma: színház a színházban + „Jendrics összes rövidítve”, sámán-rap-pel fűszerezve. Kifejtem.

Anikó vizuális szakember. Színházunkban (általában) jelmezt és díszletet álmodik, ebben az előadásban ötletadó és rendező is. Használja, variálja a már jól bevált eszközeit (például: színes ruhák kavalkádja, seprűnek munkát adó papír-eső, az emberi hang effektként való hasznosítása, tánc, ének). S meri bátran partneri szintre emelni Miklós Máté Slam Poetry-n edzett versbeszédi tehetségét.

Az eredményessége 50 Cent-ben nem mérhető. A látvány Fészkesen pazar, a lányok beautiful, az ismert slágerek szövegferdítései jók (még, ha olykor töredékes is az érthetőségük), a rap-vita egyenesen szuper. Máté rendezőjével szépen együtt lehet érezni, menni, rávezet a lényegre, hogy minden (vélemény) különbözőségünk ellenére érdemes együtt… és itt(hon).

hunproba111.JPG

Mégis maradt hiányérzetem.  Az újak meggyőzőbbek a régebbieknél, mintha hozzájuk illene jobban a kavalkád-szerűség.  Többeknél éreztem , hogy megrekednek félúton, hogy végigjátszatlanok maradnak. A szex jelenetet izgalmasabbnak (és humorosabbnak) gondolnám Zsoltival és Melanival (tessék megnézni az előadást és tetszenek majd tudni, kikről is beszélek!). Figura-igazoló monológok nem jutottak mindenkinek, erejük is erősen szórt, elkelt volna drámaibb összeütközés is a szerepek között. Lebegővé és könnyen túllépetté vált minden konfliktus. Persze lehet, hogy ezek a kifogások csak az én tölgyfa-asztal habitusomnak köszönhetőek.

Ami biztos: hogy ez az előadás kilóg a jelenlegi repertoárunkból. Új szín.