Bemutatunk

Bejegyzés alcíme...

heti_szerkeszto.jpg

Eljött hát a hét, ami nem is olyan rég még olyan távolinak tűnt. Ah, azok a jó kis őszi premierek... Egy éve ilyenkor lázasan és lendületesen próbáltuk a Gabriella tizennégyszert, most pedig nagyban folynak a Halhatatlan és az 1001 próbái. Ezen a héten pedig világra jön mindkét előadás, a próbák intimitásából kilépnek a rivaldafénybe.

premier.jpg

Az 1001-et, a nem meglepő módon Sehrezád történetét, ill. történeteit feldolgozó-aktualizáló előadást Nyulassy Attila jegyzi rendezőként. A csapat a nyári nyilvános próba után, a próbafolyamat második hullámát is maga mögött hagyva csütörtökön mutatja be az előadást végleges formájában. Persze tudjuk, hogy ez nem egészen igaz, hogyan is létezhet végleges forma? Úgy általában is, de a színházban pláne. Minden előadás bejár egy fejlődési ívet, a premier csak az első lépés egy hosszabb-rövidebb úton. Talán ez az egyik legérdekesebb része a műfajnak – és milyen kevesen lehetnek szemtanúi...
A héten megtudhatjuk az alkotóktól, hogyan élték meg ezt az első lépést, hogyan készültek fel rá és talán megkérdezünk egy nézőt is első benyomásáról. A premier időpontja tehát: csütörtök este 8 óra.

A másik fontos ügyünk a héten - talán már hallottatok róla (haha) - a Halhatatlan című hamisítatlan cziczói magasságokba röppenő családráma. Komoly dolgok, sok nevetéssel - asszem. Ebből az előadásból még egy mukkot se láttunk (kivéve, aki belesett valamelyik próbára), holnap nézi a társulat a megtisztelő módon mindig szigorúan belső felhasználásra bemutatott nyilvános főpróbát. Ez általában az egyik legőszintébb alkalom, még ha kicsit tökéletlen, kiforratlan is az előadás. Első alkalommal kerül a színészekkel szembe a rendező helyett egy nagy csomó új szempár és ebből az első nagy találkozásból indul el valami új. Izgi mi?
Hozzáteszem, ezek az első szempárok még biztonságot és bizalmat sugároznak, kíváncsian és figyelmesen csillognak. Nagy öröm beavatni őket.

Eme remek beavatási szertartásos alkalomból pedig közzétesszük az egyik szereplő élménybeszámolóját a rítusról, megkérdezünk egy szempárt is, hogy mit látott, majd még a szombati premier előtt rátok zúdul egy rakás kulisszatitok, az "így készült".