A Független Előadó-művészeti Szövetség nyílt levele a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz

A Magyar Közlöny 2012. október 8-i, 132. számából értesültünk a 2012. évi költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedéseket tartalmazó kormányhatározatról. Ennek értelmében az Emberi Erőforrások Minisztériumát példátlan mértékű, több mint 17 milliárd forintos zárolásra kötelezik, a Nemzeti Kulturális Alaptól pedig 900 millió forintos egyenlegjavító intézkedést várnak el.

A fenti kötelezettségek Magyarországon elvonást jelentenek. Az így elvett források egyként sújtják az egészségügyet, a közoktatást, de az arányokat tekintve legsúlyosabban a művészeti szakmákat.

A Független Előadó-művészeti Szövetség értesülései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindezidáig nem kötött szerződést a Nemzeti Kulturális Alappal a VI. kategóriában nyilvántartásba vett független színházak tevékenységének támogatásával kapcsolatos pályázatkezelői teendők ellátására.

A fenti elvonások megvalósulása esetén a hazai kulturális szféra bizonyos részei végérvényesen el fognak tűnni.

A független előadó-művészeti csoportok és alkotóik tartalékaik végéhez értek. Nincs tovább. Aki teheti külföldre fog települni, akinek ez nem áll lehetőségében az pályamódosításra kényszerül. Előadó-művészettel idehaza nem lesz lehetőségük foglalkozni. Éves szinten több mint 150.000 nézőjüket nem szolgálhatják tovább.

Tisztelettel kérjük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy a zárolási intézkedéseik végérvényesítésekor a fentiek figyelembevételével mérlegeljék felelősségüket a kortárs nemzeti előadó-művészet megmaradásának érdekében.

Tisztelettel:a FESZ elnöksége:
Csató Kata bábművész (ESZME), elnök
Erős Balázs kulturális menedzser (MU színház), alelnök
Goda Gábor koreográfus (Artus), alelnök
Schilling Árpád színházrendező (Krétakör), alelnök

Budapest, 2012. október 12.