Kérdés

Van ma feszültség Magyarországon cigányok és nem cigányok között? Van. Kell ezzel foglalkozni? De feltehetném így is a kérdést: lehet ezzel nem foglalkozni?

balazs.jpg

Azt hiszem, mindenkinek van kialakult képe a cigány - nem cigány viszonyokról, mégsem merjük felszínre hozni a kérdéseinket, véleményünket, sokunk pedig nem is szeretne erről a témáról beszélni. A mai magyar társadalom egyik legnagyobb tabuja a cigányok és a nem cigányok együttélése.

Ezt a témát feszegeti az új, még készülő Romantika című előadásunk. A felkészülés már a tábor előtt megkezdődött: meg kellett interjúvolnunk öt cigány és öt nem cigány embert arról, hogy mit gondolnak a másik félről, és szerintük mit gondol a másik fél róluk, majd a táborban átbeszéltük az élményeinket. A felmérés nem okozott nagy meglepetést, a két fél közötti feszültség jól látható volt. Ebből építkezve elkészítettük a Romantika munkabemutatóját. Eközben rengeteget foglalkoztunk a sztereotípiákkal és a szélsőségekkel, beszéltünk magáról a problémáról, véleményt cseréltünk. Elkezdett kialakulni/átalakulni bennünk a témáról alkotott elképzelésünk, és azt hiszem, hogy az volt ennek a munkának a legfontosabb része, hogy mi magunk kezdjünk el gondolkodni és véleményt alkotni.

Hazatérve, az ősz kezdetével a felkészítő tréningeken kevesebb szó esett a témáról, hiszen itt leginkább a színpadi létet gyakoroltuk, fejlesztettük ritmus érzékünket és énektudásunkat. Romantika próbám (személy szerint) még kevés volt, így csak Cziczó Attila elmondásából, illetve a táboros élményeimből körvonalazódik maga az előadás. Egyben azonban biztos vagyok: a téma nem fog senkit sem hidegen hagyni.

Már többeknek meséltem erről a készülő, új előadásunkról. Sokan idegenkedtek a témától, és furcsának, merésznek tartották, hogy egy színházban egy cigánykérdést feszegető produkció készül. A színház azonban szerintem (mint ahogy azt már egy korábbi blogbejegyzésben kifejtettem) az ilyen kérdések föltevésére a legalkalmasabb. A Fészek Színház ma kevés emberhez jut el, de előadásunkkal őket szeretnénk megszólítani. Meddig fog nőni a cigányok és a nem cigányok közötti szakadék? Mi a megoldás? Van megoldás? Neked mi a véleményed?