"Ride On" - Gabriella tizennégyszer próbanapló

Az utolsó próba után.

(1976-os zene, kazettáról - ha már annyit beszéltünk róla tegnap -, Dirty Deeds Done Dirt Cheap egy ausztrál zenekar harmadik albuma. Számomra a kedvenc.)

Az utolsó két hétről nem írtam. Zagyvaság lett volna. Most sem minden világos, de legalább tűnik valamilyennek.

gabriella_proba1.jpg

Mert, ki nem röhögné el magát azon, hogy most nem látom magam kívülről? (én tényleg nem. mert valahonnan a 90-es évek közepétől amúgy igen. mármint van látás. szó szerint. és ha nem tetszik, amit látok, változtatok. a '97-es ISZN díjamat például így kaptam, az „Étellift" egyik bérgyilkosáért. fura, azóta nem is játszottam krimiben. bár azt hiszem, most sem. thriller a 'Gabriella' inkább. titkokkal, elhallgatásokkal terhelt, majd szétrobbanó történettel. mint a mozikban: szex, szék, pia, pisztoly and rock 'n' roll.) Szóval most nem tudtam/tudom megítélni magam, az alakításomat. Döcögtem is együtt a többiekkel. Csináltuk, baromira csináltuk, de Dani csak nem ébredt fel a doboknál. Aztán pénteken történt valami, valami nem tudom megfogni, mi is, de meglökődtünk. Aztán jött a szombat, először csak magunknak, majd élesben a mindig félős főpróba a színésztársaknak. Köpött már szemen a siker, sütkéreztem már tortaevős negyedórás tapsokban, de ilyen „fel kell őket szedni a padlóról" most volt először. És nem merem várni, hogy a többi előadás is ilyen legyen. (Meg lehet ismételni a megismételhetetlent?)

A készülődés mindig feszültségmentes, laza beszélgetés a világ dolgairól, a sajátunkról, a színházról, a nőkről. Vegyesnégyesben. Működő (munka)kapcsolatban, egyenrangú felekként. Ma még egyeztettünk is Bélával, hogy nyugi, csak lazán, most nincs néző (mindig hiányzik, ha már tudod milyen vele), meg a szöveg a fontos... aztán szépen beszippantódtunk, sodródtunk a történésekkel, rongyolódtunk le lelkileg-testileg, magunktól, és ez nagyon fontos, a rendezői kéz csak akkor nyúl felénk, ha tévelyegünk, mint ritka bárányok, bízva van bennünk, na, így leszünk eggyé a karakterrel, és tényleg nem látom magam, csakis a másikat. És nincs nagy kedvem mással foglalkozni, mint bejönni próbálni, együtt lenni.

Tudom, hogy a nézőt ez érdekli a legkevésbé, ő szórakozni vágyik, vagy meghatódni, vagy csak követni kicsiben a divatot. Persze - ha mázlink van - ránk kíváncsi. A játékunkra. Ami szuper, hisz ez egy közösségi műfaj.

(Zseniális ez a 'Ride on' Bon Scott-al..., basszus, húzza a szalagot!)

Címkék: próbanapló